Следвайте Гласове в ТелеграмВсяко четвърто дете в България живее само, защото

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВсяко четвърто дете в България живее само, защото
Коментари Харесай

Петър Витанов: Всяко четвърто дете в България е „изоставено“ заради трудова миграция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Всяко четвърто дете в България живее единствено, тъй като родителите му работят в чужбина. Тези тревожни данни заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов по време на конференция „ Социалните последствия от европейската подвижност: децата, оставени вкъщи ". Кръглата маса се организира в Брюксел и бе проведена от румънския евродепутат Виктор Негреску, заместник-председател на комисията по Култура и обучение на Европейския парламент.България и Румъния имат сходни проблеми, тъй като след измененията през 1989 година  трудовата миграция и в двете държави закупи колосални размери. 

„ Изоставените деца са изправени пред редица разнообразни по своя темперамент опасности - както за здравословното и прочувственото им положение, по този начин и за тяхната обществена интеграция. В Източните Родопи, Централна и Северозападна България броят на тези деца е изключително висок. 60% от малолетните там са оставени на грижите на баби, дядовци, други родственици или даже съседи “, акцентира Петър Витанов. 

„ В момента в България равнището на безработица е доста ниско – към 5 %, само че минималната заплата е под 450 евро. С тези пари се живее извънредно мъчно. Затова доста български фамилии избират да работят в Западна Европа. Редица проучвания демонстрират, че децата, които живеят без родителите си, са по-уязвими и елементарно могат да бъдат въвлечени в разнообразни форми на употреба, да станат жертви на принуждение или техните потребности да бъдат подценени “, добави той. 
Българчетата, чиито родители са в чужбина, имат по-нисък триумф в учебно заведение, повтарят класовете по-често, боледуват повече, даже пият и пушат повече от своите връстници. Близо 40% от тези деца са на доклад в детските педагогичен стаи, заяви още тревожни данни Витанов. 

„ Много деца и тази Коледа ще поддържат връзка с родителите си по вайбър или уотсъп. Тази наклонност освен, че не понижава, само че се усилва, изключително в дребните обитаеми места, където няма добре платена работа “, сподели Петър Витанов. 
България и Румъния няма скоро да стигнат стандарта, който има в Западна Европа, само че е значимо какво може да се направи, с цел да се минимализират вредите от трудовата миграция във връзка с идващите генерации. 

„ На първо място родителите би трябвало да оценят вярно дали трудовата миграция е без конкуренция и дали  могат да жертват здравето и положителния прочувствен статус на своите деца поради по-добри приходи. Наясно съм, че за някои фамилии това е единственият излаз. Но в този случай родителите би трябвало да бъдат подмогнати да вземат вярното решение на кого да оставят своите деца, да се опитат да минимизират негативните последици от своето неявяване посредством непрестанно другарство с децата си “, добави той. 

Необходимо е и повишение на информираността на популацията за отрицателните резултати от феномена „ деца, оставени в страната по генезис “ заради трудова миграция на родителите им. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР